Transitioning Artist

Soms vraagt iemand uit interesse: wat voor kunstenaar ben je? En dan loop ik eigenlijk meteen vast. Want zoveel verschillende dingen heb ik gedaan en zoveel vind ik interessant. Jaren geleden werkte ik met mechanieken, ruimtelijke installaties. Meestal speelde geluid een grote rol. En er moest een mate van geekiness in zitten. Ook heb ik jaren veel gewerkt aan mijn jutkunst. Kunst-objecten gemaakt van troep gevonden op het strand.

Nu zit ik hier tussen mijn jurkjes. Mijn dagelijks leven is mijn kunstproject geworden. Of in ieder geval wat ik draag dagelijks en hoe ik de ochtend doorbreng in mijn mini-fotostudio. Maar nog meer het schrijven. Over twee weken begin ik een schrijverscursus waarin ik begeleid ga worden in het schrijven van mijn boek. Het boek waarin ik mijn leven herbeleef in één of meerdere parallelle universums. Mijn leven en mijn kunstenaarschap worden één.

Ook werk ik aan Aurora’s Dress. In samenwerking met een kostuum-ontwerpster maken we een soort elektronisch muziekinstrument verwerkt in een jurk. En zoals ik ik dat vaker ervoer ben ik een beetje bang voor de elektronica. Als iets technisch moeilijk is is de verleiding groot om er van weg te lopen. Maar ik ga het aan; met liefde. Ik blijf ingaan op wat er in mijn systeem binnenkomt! En het helpt me veelzijdig te blijven, mijn leven intens te beleven.

Misschien werkt het beter als ik niet probeer te kiezen. Aangaan wat er op mijn pad komt zoals ik gisteren schreef. Ik hoef nog niet te weten hoe mijn werk er over twee jaar uitziet. Ik hoeft niet te benoemen dat ik het ene type kunst dan niet meer of minder doe of het andere juist mijn toekomst is. Als iemand vraagt wat voor kunstenaar ik ben noem ik mijzelf voorlopig Transitioning Artist. En misschien wel voor altijd..

Op dit moment is Stellata een Transitioning Artist. Kunstenaar in Transite. Haar werk evolueert naar gelang haar lichaam verandert. Hormoonbehandeling heeft ook een lichte invloed op het brein. Maar veel meer veroorzaakt het afdoen van haar mannelijk masker. De interne struggle verandert. Niet meer staat de ingewikkelde gedragscode in de weg die zij ontwikkelde als klein kind aan de hand van signalen uit haar omgeving. Ze zoekt een weg in een universum dat nu anders gekleurd is. Een andere klank heeft. Een andere resonantie.

Scroll to Top