Over Stellata

Hoi, ik ben Stellata. Ik ben transgender prinses. Toen ik vier was begon ik te leren dat het beter was mijn vrouwelijkheid te verbergen. Zelfs voor mijzelf. Ik ging als vrouwelijke man door het leven. Vorig jaar kwam het terugkerende verlangen mij te kleden als vrouw. Deze keer ging ik ervoor! De rust die mijn lijf binnen stroomde toen ik in een jurkje op de bank zat was enorm. Ik begreep het meteen. Ik ben vrouw! Een onrust die al jaren in mijn lichaam zat was ineens verdwenen.

Omdat ik de laatste jaren al bezig was met de zoektocht naar mijzelf, viel alles in een keer op zijn plek. Binnen no time liep ik over straat in rokken en jurkjes. Elke week ontdekte ik wel iets nieuws wat ik fijn vond, en al die tijd niet of maar een beetje toeliet. Omdat het misschien te vrouwelijk was.

Langzaam liet ik dat idee steeds meer los. Het is niet meer nodig om mijzelf te vermannelijken.
Een van die dingen die ik zo fijn vind zijn jurkjes. Ik ben gek op jurkjes! Ik loop de kringloopwinkels plat omdat ik van alles wil proberen. Als ik me prettig voel, de zon schijnt doe ik een jurkje aan. Maar ook als ik me onzeker voel, verdrietig of ongemakkelijk, hoef ik alleen maar een jurkje aan te trekken, en bloei ik helemaal op.

Op 18 november 2021 begon ik aan hormoontherapie. Dit is een stap die veel transgender vrouwen nemen in hun transitie. Door het gebruik van vrouwelijke hormonen en het afremmen van de mannelijke, krijg je een vrouwelijkere look en een vollere haardos! Ik wist dat dit een best zware periode kon zijn, dus deed ik mijn beroep op de jurkjes om mij hier doorheen te slepen. Zodat ik er zeker van was dat ik elke dag van het eerste jaar van mijn medische transitie positief begon. Maar ook om een steentje bij te dragen aan de acceptatie van transgenders in de samenleving.

Vanaf de eerste dag dat ik aan de hormoontherapie begon droeg ik 365 dagen elke dag een ander jurkje, en deelde ik foto’s hiervan op mijn blog. Door het jaar heen zie je mijn aanzicht veranderen. En geregeld schreef ik hier mijn gedachtes, frustraties en geluksmomenten op.

Alle blogteksten en het grootste deel van de selfies zijn nu samen gebundeld in het 365 Jurkjes boek! Er zijn er 100 gedrukt in hoogwaardige kwaliteit, met een rode linnen kaft. Tot de voorraad op is kan je nog een genummerd en gesigneerd exemplaar bestellen op https://365jurkjes.stellata.net!

Zie ook mijn andere website
www.stellata.net

Schrijf je hier in voor mijn mailinglijst. Over het 365 jurkjes project en over mijn andere kunst!
Inschrijven mailinglijst

Een artikel dat ik schreef over mijn kunst: Stellata’s Rode Draad

Het onstaan van het idee en project 365 jurkjes werd gesteund door het Mondriaan Fonds.
Het 365-jurkjes-boek dat ik ga maken werd gesteund door 143 individuele donateurs op mijn crowdfund campagne bij voordekunst.

Scroll to Top