Stellata Naturel

Het is soms even zoeken wat nu wel en niet ‘naturel’ is. Ik zoek een nieuw evenwicht; een nieuwe balans in mijn zijn. Dat voel ik op alle vlakken. Mijn lichaam stelt zich letterlijk opnieuw af door de hormoonbehandeling. Mijn geest vindt nieuwe vrijheden en allerlei zorgen verdwijnen. Soms lijkt het teveel om te behappen wat er allemaal verandert. Dan merk ik dat mijn hormonen gewoon een beetje van slag zijn. En mijn hoofd dus ook. Alles komt in behapbare vorm. Zo werkt het brein denk ik.

Maar het is wel echt veel. Een nieuwe zoektocht naar mijzelf. Het openlijk vrouw zijn bevalt me enorm; daar geen twijfels: vooral liefd en vrijheid. Alles mag los: mijn spieren, mijn gedachten, mijn bewegingen en mijn geluiden. Mijn omgeving verandert ook. Mijn kunst, mijn werk. Zelfs als iets stabiel blijft verandert het toch. Want ík verander. Soms lijkt het dat niets hetzelfde blijft. Ik laat alles ontstaan, ga in op uitdagingen op mijn pad. Dat is soms flink doorbijten want het vraagt geduld en uithoudingsvermogen om je omgeving mee te laten veranderen. Naar je nieuwe openlijkheid te vormen.

Aurora noem ik mijn innerlijk kind. Het meisje dat vroeger als jongetje acteerde en dat heel lang volhield. Zij begint te begrijpen dat de bescherming niet meer nodig is. Op allerlei manieren een vorm van mannelijkheid bewijzen, het hoeft niet meer. Elk gesignaleerde vorm van vrouwelijkheid die verder gaat dan ‘vrouwelijke man’ vermijden; het mag nu juist gebeuren. Ook dit schrijven – dat eerder een trigger was voor schaamte en dus een noodalarm – het zou niet naar buiten komen, mag nu gewoon bestaan.

Maar ik ga verder dan wat ik wilde benoemen. Ik zat te denken over wat ik bedoel met Stellata Naturel. Het begon met foto’s om te laten zien hoe mijn lichaam verandert op zijn puurst. Dus zonder protheses, weinig of geen make-up. En in dat heerlijke cashmere jurkje. En misschien dwaalde ik daarom juist zo af. Want de naturel versie van mij is de basis van al die veranderingen. Aurora hoeft niet meer te werken. Ze mag al haar taken loslaten. Aurora en Stellata vloeien samen en worden één.

Scroll to Top