Aurora Ontwaakt part.2

Zaterdag gaat het eindelijk gebeuren! Om 20:50 uur in WORM doe ik mijn performance Aurora Ontwaakt, gebaseerd op een video die ik maakte in december. Het is een geluid-performance. En een samenwerkingsproject! Ik draag Aurora’s Dress; een jurk die kostuumontwerper Hanne Pierrot gemaakt heeft en ik behangen heb met kopertextiel en elektronica. Delen van de jurk reageren op aanraking, het is een soort muziekinstrument waar een flinke lading noise uitkomt.

Het is alweer best lang geleden dat ik een performance deed. In Varia, 2019, met geluidsmechanieken die ik maakte van troep gevonden op het strand. Dat was ook gelijk mijn eerste solo performance. Na iets twijfelachtigs lang lang geleden tijdens mijn studie-uitwisseling in Engeland. Ik ben dus geen geoefend performer. Maar ik weet ook niet of dat heel veel uitmaakt; volgens mij is het altijd spannend om op te treden voor publiek.

Maar dat is ook mijn thema de laatste tijd: grenzen verleggen. Zo ging ik vorige week voor het eerst naar de sauna sinds begin hormoontherapie. En vandaag ging ik zwemmen! Vorig jaar was ik ook al wezen zwemmen, toen was het zwemmen op zich een overwinning. In een speciaal transgender zwempak. Nu had ik een ‘gewoon’ badpak met correctieslip eronder en zonder protheses. Het maakt het extra ingewikkeld omdat het Hoekse Bad geen aparte kleedhokjes heeft. Nou ja, ze zijn er wel gelukkig, maar je kan er alleen maar in via de algemene dames kleedkamer. Toch ben ik er voor gegaan en ik heb heerlijk gezwommen. Ik vind het zo fijn dat ik nu zonder protheses kan zwemmen en er toch vrouwelijk uitzie!

En dat is nog een keuze waar ik al een paar weken mee bezig ben. Toen Hanne en ik Aurora’s Dress aan het bespreken waren waren we het er ultiem over eens dat ik de jurk zou dragen zonder protheses. Het was een gokje. Zou alles wel doorgroeien..? Maar gelukkig: het past precies. En nou ja: zwemmen zonder, optreden zonder, misschien dan ook wel leven zonder.. Ik ga het proberen. Vanaf zaterdag laat ik de protheses voorlopig in de kast liggen.

Maar vooral ga ik zaterdag mijn performance doen! Morgen nog één keer repeteren in de ochtend en dan de spullen naar WORM brengen, in de namiddag is het doorloop. Wat ik trouwens ook heel leuk vind is dat Ilya er zelf ook bij is; bij de performance zaterdag. Hij kan het met eigen ogen zien en hij gaat me ook assisteren. En misschien ben jij er ook wel bij! Ik laat me verrassen.. Hier kan je tickets kopen! Labyrinth is een dag vol performances, muziekoptredens, film, een kunstmarkt en workshops. En echt bizar goedkoop: vijf euro maar. En ik ben er dus ook, om 20:50 uur -sharp-, in UBIK, de theater/performance-zaal van WORM.

Scroll to Top