Naar de sauna

Donderdag ging ik voor het eerst sinds ik mijn hormoonbehandeling begon naar de sauna. Ik vind het heerlijk, de sauna. Een paar keer per jaar even volledige ontspanning, altijd met dezelfde vriendin. Dat is geen wet, maar we zijn gewoon allebei gek op de sauna! We gaan meestal in de avond en we vonden het dus maar niets dat de sauna een uur minder lang open was. Maar wat voor mij een grotere verandering was, was natuurlijk mijn lichaam.

Een saunabezoeker hoort sowieso niet te letten op wat voor lichaam ik meeneem. Wat er aanzit allemaal. Ik was er van tevoren een beetje bang voor. Net als toen ik een jaar of vier geleden voor het eerst naar de sauna ging, toen vond ik het ook spannend. Maar nu dus met borsten en iets daaronder. Wat nou als er iemand verbaasd naar mijn lichaam blijft staren zoals dat wel eens op straat gebeurd. Op straat zeg je gewoon ‘Hallo!’ of iets in die trant, dat helpt! Maar in de sauna? Ik denk dat ik het diep van binnen veel spannender vond dan ik liet merken aan mijzelf.

Ik had een vreemde droom de nacht vóór de sauna-avond. Eerder deze week was Sierra een pad aan het onderzoeken. In de tuin. Ik kon haar op tijd weghalen, maar de pad maakte een hard piepend waarschuwingssignaal. Bijzonder, ik wist niet dat ze dat konden. Ik droomde dat op dezelfde plek waar Sierra de pad bestudeerde een soort zwaluwennest tegen de schutting hing waar heel wat padden uit kropen. Alsof padden ook als vogels uit een nest komen..

De padden kruipen omhoog, langs een schilderij wat aan de schutting hangt. Het gezicht van een vrouw. Een mooi gezicht. En beetje bloed op haar lip, dat langzaam uitloopt door de regendruppels van de miezerregen. Dan kijk ik naar links, de tuin in. Er lopen allemaal mensen in mijn tuin, bezoekers. Ze komen het schilderij bekijken. Er staan zelfs tafeltjes met bezoekers en drankjes. Boos roep ik naar de organisator van de kunstroute dat hij dat niet had mogen doen, zonder mijn toestemming zomaar in mijn tuin!

Gelukkig was het sauna bezoek een heerlijke ervaring. Misschien hebben er mensen gestaart, het is mij niet opgevallen. Soms zag ik iemand even kijken, maar evengoed naar mijn metgezel. Ik zag daar geen kwaad in. Ik heb gewoon heerlijk genoten. Ik spreek nu even puur over mijn ervaring, misschien zijn er mensen met andere ervaringen. Maar ik ben voor mezelf heel blij dat ik zonder gedoe heerlijk kon genieten!

Scroll to Top