Wat doe je met 365 jurkjes?

Ik zit bijna op 365 jurkjes! Het voelt vreemd, het project is bijna ten einde. Niet mijn transitie, die loopt nog even door. Zo heb ik vrijwel zeker eind februari de geslachtsbevestigende operatie, en ben ik nog wel een kleine twee jaar bezig met epileren van het gezichtshaar. De oestrogeen pleisters heb ik de rest van mijn leven nodig, maar met de testosteron-blockers mag ik stoppen na de operatie. De grootste veranderingen vinden plaats in het eerste jaar, daarom de 365 Jurkjes.

Nu nog 10 jurkjes te gaan. Ik ben nog steeds verrast dat het gelukt is al die jurkjes te organiseren. Buiten de 60 jurkjes die ik vorig jaar verkocht op koningsdag heb ik aan het einde dus 305 jurkjes in huis. Dat is een beetje veel wel. Daarom had ik, vooral in het begin, de regel dat ik twee jurkjes mocht bewaren per week om zelf te gaan dragen na het project. Die regeling heb ik wel iets verruimd, want tja, de laatste tijd heb ik zoveel leuke jurkjes gedragen.. Maar ik wil toch echt niet meer dan 150 jurkjes houden..

Ik heb wel een plan voor de daardoor 155 afgedankte jurkjes. Buiten een aantal die misschien nog steeds te mooi zijn voor mijn volgende project. Mijn plan is om ze te gaan verweven in nieuwe kunstwerken. Letterlijk! Mijn grootmoeder weefde. Er stond zo’n enorm weefgetouw op een van de kamers boven, waar ik niet aan mocht komen. Maar ik wilde er eigenlijk heel graag aanzitten. Ook is er veel trauma in de vrouwenlijn van mijn familie. Ik denk dat stoffen een manier zijn om met die trama’s om te gaan. Mijn oma weefde, mijn moeder maakt quilts.

Ik vind het een fijn idee te onderzoeken hoe ik stoffen van allerlei soorten om kan zetten in iets nieuws. Veel van die 155 jurkjes die ik niet meer ga dragen zijn echt versleten, niet echt verkoopbaar en weggooien is nou precies wat er teveel gebeurd in de kledingwereld. En vaak zijn de stofjes niet perfect voor recycling. Ik las ergens dat vooral 100% katoen goed recyclebaar is, maar het meeste is geheel of deels polyester. Ik begin met reepjes, kleine voddenkleedjes, en als er een groter weefgetouw komt, grote voddenkleden. Maar ik wil er ook wandkleden van weven, gemikst met electronica, zoals licht of geluid. Misschien worden het wel soft synths, synthesizers van gewoven stofjes! Of een oplichtende zonsondergang. Ik vind het fijn al een idee te hebben, voor in de planning na mijn operatie.

En mag ik nog jurkjes kopen van mezelf? Ja, toch wel. Soms echt nieuw, maar dan wel kwaliteit. De kringloop ga ik voorlopig even ontzien, want ik heb zoveel leuke kringloop jurkjes! Maar als ik toch iets moet hebben van de kringloop, of als ik in het centrum van ’s Gravezande ben en de Re-Sell passeer, dan mag ik van mijzelf een kijkje nemen bij de jurkjes..

Scroll to Top