Mijn 2021 in vogelvlucht

December 2020
December 2020

Dit jurkje had ik een jaar geleden ook aan. Dat zag ik terug in mijn foto’s. Nog met mijn toen favoriete hangertje. Het was ook mijn favoriete jurkje! Ik heb er zelfs twee van. Ik had nog geen gaatjes voor oorbellen zie ik; er veel gebeurd dit jaar! Ik besloot een terugblik te schrijven. Mijn 2021 in vogelvlucht.

In december 2020 ronde ik mijn levensverhaal af. Dat is een onderdeel van het traject waar je in terecht komt als je de transitie aan wilt gaan. Alle belangrijke gebeurtenissen in je leven op een rij zetten inclusief de vroegere aanwijzingen voor transgender dysforie. Minimaal drie en maximaal dertig kantjes. Ik kwam op ruim twintig uit; zoveel is er gebeurd in mijn leven. Ook moest ik een dik pakket aan testen doen.

Schrijven
De gaatjes liet ik in maart schieten. Ook begonnen toen de gesprekken met mijn psycholoog; eindelijk kwam het process in beweging. Voor BBK Magazine schreef ik een tekst over de rode draad in mijn kunst. In dezelfde maand ontving ik het nieuws dat mijn aanvraag bij Mondriaan gehonoreerd was, waaruit onder andere dit project uit voortgekomen is. Net zoals Aurora, een performance over mijn kindtijd dat ik ergens begin 2022 hoop te presenteren. Het verhaal dat ik eerder schreef over Aurora hoort hier ook bij. Een paar maanden later kon ik eindelijk de oorbellen indoen die ik van Elena gekregen had. Op de foto van vandaag draag ik die ook.

Video gehoord willen worden
Video “Gehoord willen worden”

Gehoord willen worden
In mei had ik een bijzonder gesprek met mijn psycholoog en Marian, mijn oudere zus. Het hoort bij het traject; een gesprek waar een direct familielid of andere persoon die je al heel lang kent aan deelneemt. Het was een warm en mooi gesprek. Mijn zus raakte me diep toen ze noemde dat ik als kind gehoord leek te willen worden. Daar maakte ik deze video over. Dezelfde maand hoorde ik van mijn logopedist dat mijn stem al in 27 sessies zo goed als klaar was. Transgender-logopedie is een van de eerste dingen die je kan doen als je transgender bent. Je mag je direct aanmelden bij een transgender logopedist. Zodra je dat wilt; het hangt niet af van je proces bij de psycholoog. In september 2020 begon ik hiermee. Het zorgde ervoor dat ik niet in de wachtstand ging. Ik was immers al bezig met mijn proces.

Vliedinnen
Vliedinnen

Vliedinnen en jurkjes
In de zomer had ik mijn tweede coming out. De eerste was in oktober 2020. Maar in de zomer ging ik naar Vlieland. Kamperen; zoals elk jaar. Dus ook veel bekenden. Ik zag er een beetje tegenop al had ik het vertrouwen dat het wel los zou lopen. Maar om te zorgen dat ik er vrolijk doorheen zou gaan had ik besloten daar elke dag een ander jurkje te dragen. Natuurlijk ging het van een leien dakje. Het werd liefdevol ontvangen, en de jurkjes werden een leuk onderwerp voor gesprek. Er vormde een ware vriendinnenkliek met Gerarda, Nynke en Karin. Dagelijks zaten we ’s avonds aan de thee of wijn bij de tent. En ook heerlijk was het om Corine weer te ontmoeten. We kwamen elkaar tegen op hetzelfde eiland in 2020. Vlieland 2021 was vliedinnentijd!

Het idee ontstond een project te maken van de dagelijkse jurkjes. Zodra de officiële diagnose genderdysforie gesteld zou worden. Dat gebeurde op 31 augustus 2020. Ik was overduidelijk transgender-vrouw. En alsof ik de diagnose nog nodig had, gaf het mijzelf toch weer extra bevestiging. Net als twee andere momenten in het proces, dacht ik dat het nu zover was. Ik was er klaar voor! Maar het zou nog tot 18 november duren tot ik de eerste hormonenpleister mocht plakken. Eigenlijk klopte dat ook weer met het tempo waarin ik de opzet van mijn blog af kreeg en misschien was ik er toen ook pas echt klaar voor. En het werkt hoor; die hormoonbehandeling. De eerste tekenen zijn tranen, euforie en lichte borstgroei.

Museum Voorlinde

Long Covid
Al lang heb ik geen covid-updates gegeven. In Maart 2020 werd ik geveld door de ziekte. Wat ik er aan overgehouden heb is dat ik vrij snel vermoeid ben. Maar ik kan nu wel vaker zes uur werken. Vooral als ik moe ben speelt de duizeligheid en oorsuizen op.

Het was een bijzonder jaar; zoals elk jaar de laatste jaren. Ik voel me steeds meer thuis in eigen lichaam en geest. En ik ben ook trots op mijn zoon, die alles voor lief neemt, vooral lief heeft. En het ondertussen op school zo goed doet. Maar nu is het tijd voor rust. Verlengde vakantie! Het bevalt hem goed. En mij ook wel. Het was, na superdrukte vóór dat moment, net wat rustiger tot stilstand komen.

Crowfunding
Mijn laatste project dit jaar was het starten van een crowdfund-campagne op Voordekunst.nl. Inmiddels is er al 25% gedoneerd van het eindbedrag van 4300 euro. Ik wil een boek maken over mijn eerste jaar in transitie. Het jaar waarin de grootste veranderingen plaatsvinden. Ik maak het zo dat mijn gelaatsveranderingen als ik een filmpje voorbij komen. Maar ook mijn overdenkingen, ervaringen, strubbelingen en geluksmomenten komen er in terug.

Ik denk dat het boek kan helpen het begrip transgender nog een mooiere plek te geven. Ook hebben veel niet-trangender personen hun herkenning al uitgesproken. Dat maakt me blij want mijn ervaringen zijn niet ook weer niet zo bijzonder als het soms lijkt.

Vergeet niet mijn project te steunen op voordekunst.nl. Bij 100% krijg ik uitbetaald en kan ik het project waarmaken!

Scroll to Top