Juno 60

Gisteren in WORM kwamen Lukas Simonis en Vincent Denieul enthousiast voorbij. Een Juno 60, met toetsen deze keer! Ik liep mee, want die naam kende ik wel. Ik heb in mijn leven maar één synthesizer gehad: de Roland JX-3P. Die kwam iets eerder dan de Roland Juno 60. Met twee kristallen in plaats van één las ik vamnmiddag. Ik ben geen expert; ik vind het gewoon leuk! Binnen no time had ik de Juno geroofd en was ik met heel andere dingen bezig dan mijn eigenlijke functie binnen WORM.

Ik begrijp nog steeds niet waarom ik destijds besloot om de JX-3P weg te doen. Natuurlijk: het ging om geld. En ik deed er een tijd niets mee. En het is een flink apparaat. En ik had geen programmer. Ik heb er ook maar één keer echt iets van muziek mee gemaakt. Maar zo nu en dan mis ik het enorm om er even mee bezig te zijn. Te spelen. Ik denk dat ik het weer op ga pakken! Al is het maar als hobby.

Sommigen vragen zich af wat ik nu voor werk ga doen als kunstenaar. Nu ik in transitie ben of vooral daarna. Ik vraag me dat ook wel eens af want ik weet het ook nog niet allemaal. Wel dat ik bezig blijf. Ik kan de kunst niet echt missen. Soms sta ik stil; loop ik vast. Er gebeurt nu zoveel in mijn hoofd en mijn omgeving dat ik niet toe kom aan mijn ideeën. En ik wil ook zoveel! Geluidskunst, e-textiles, jutkunst, en vooral schrijven ook. Schrijven om te creëren.

Daar had ik vroeger een hekel aan: schrijven. Want het kwam te dicht in de buurt van mijn masker. Veel van mijn subsidie-aanvragen waren zonder artists-statement. Ik weet nog dat ik daar zo hard op stuk liep. Bio’s of artists-statements. Of uitleg van mijn werk. Ik streed tegen het concept. Want het gaf zóveel stress. Ik werd er boos van, van het schrijven, het lukte echt niet!

Nu heb ik iets te vertellen in plaats van te verbergen dus begin ik schrijven leuk te vinden. Geef me wat meer tijd; het gaat vanzelf weer lopen. Ik denk zelfs dat ik er krachtiger in ga staan. In het schrijven. In de kunst. Zoals ik dat met bijna alles doe sinds ik meer visie heb gekregen op mijn eigen zijn.

En ik ga dit jaar, al is het maar voor vermaak; een paar dagen in de WORM’s Sound Studio aan de slag!

Foto door Vincent Denieul
Scroll to Top