Genderswitch

Soms fantaseer ik over het bestaan van een genderswitch. Of eigenlijk een draaiknop, een slider. Zodat je op een bepaald moment in je leven de knop kan instellen en je lijf mee veranderd. Met een klein display ernaast. Door de knop in te drukken terwijl je draait kan je een letter kiezen, en door herhaling type je zo je nieuwe namen. Dat doe je natuurtijk drie keer fout, want zo gaat dat met multifunctionele knoppen. Maar dan ben je ook klaar. Met nog een laatste druk op de knop veranderd je lichaam, en alles van jou, naar de door jouw geselecteerde opties.

Voor mij zou het een draai naar 100 % vrouw zijn. Ik voel me hier zo enorm thuis. Mijn naam was even een dingetje geweest, want Stellata Elena Aurora, dat zijn toch 21 karakters inclusief spaties. Drie maal scheepsrecht, eindelijk gelukt. Ik druk op ‘confirm’, en in de vierentwintig uur die volgen schakelt mijn lijf over naar wat er bij mij past. Mijn borsten en heupen groeien, mijn geslacht slinkt en veranderd naar mijn nog onvervulde droomwens. Mijn gelaatshaar, zoals ik dat het liefst noem, verdwijnt compleet, zonder pijn, je voelt het gewoon weg kriebelen. Mijn hoofdhaar wordt voller, wat in het proces zo heerlijk warm voelt op mijn kruin. Als ik jonger was geweest had ik ook de optie ‘baarmoeder en eierstokken’ gekozen. Maar goed, ik ben al voorzien van een prachtkind!

Al ben ik ook wel blij met het tempo van het proces waar ik nu in zit. Niet de wachtrij, ik vind de wachtrij gevaarlijk lang, maar ik had geluk en was al snel aan de beurt. En niet de gezichtsontharing, het is te pijnlijk en het duurt te lang. Maar de gestage verandering van mijn lichaam zorgt er voor dat mijn systeem alle kans krijgt mee te groeien. Het is niet het wennen, het voelt meteen goed, maar meer het getraumatiseerde kind in mij, zij had tijd nodig om te begrijpen dat het nu echt mag, heerijk vrouwelijk zijn.

En toch, als je als puber al zo’n knop hebt. Stel iedereen begint met een genderneutraal lichaam, en pas wanneer je weet waar je je thuis voelt op een geleidende schaal tussen testosteron en oestrogeen, als je de behoefte voelt niet neutraal te zijn daarin, dan kies je, en ontwikkeld je lijf met je keuze mee. En omdat iedereen het heeft is het de gewoonste zaak van de wereld, het hoort bij het leven. Ja, het kan opnieuw, dat gebeurd niet eens zo vaak, over het algemeen groeien mensen, in deze fantasie, op met een duidelijke idee over hun gender, omdat er geen maatschappelijke druk op is. En als je je juist veranderlijk bent in jou gender, mag je aan die knop draaien wanneer je wilt. Dat zou toch fantastsich zijn! Misschien schrijf ik ooit nog een sci-fi roman waar die knop zijdelings of centraal in voorbij komt..

oktober 2020 – september 2022
september 2022 – oktober 2020
Scroll to Top