Affirmatie

Affirmaties helpen mij soms in mijn transitie. Ze kunnen helpen in elk proces eigenlijk. Vroeger gebruikte ik negatieve affirmaties, zoals “ik kan het niet/nooit” of “ik ben verwijfd’. Erg he, werkt zo helemaal niet! Maar ik was natuurlijk dat meisje in jongenskleren. En mijn omgeving herhaalde het ook, dat ik een jongen was. Ik geloofde het ook, mijn lichaam bewees het. Ik voelde me doorgaans ongelukkig. Ik begreep een paar jaar gelden van mijn moeder dat ik, als we op bezoek gingen ergens, ik “altijd heel lang moest huilen”. En toch ging ik toen al uit van het positieve. Dat heb ik altijd gezien als mijn redding. Met de jaren werden de negatieve affirmaties wel minder, misschien wel door die positiviteit.

Soms sluipt de negatieve affirmatie er nog in. Zoals vorige week op een bepaald moment. Ik voelde me naar de grond gezogen door gedachten, affirmaties uit mijn jeugd. Het is heel makkelijk om in zo’n oude nare gedachte te schieten. Ik schreef dit om mezelf uit het dal te halen:
Ik ga uit van het positieve. Want als ik me laat verleiden door het negatieve, zuigt dat mij naar de beneden. Als ik uit ga van het positieve laat ik me dragen door de wind. Overzie ik mijn omgeving, het leven. Voel ik de warmte van de zon. Voel ik liefde.

Het idee van een affirmatie is de herhaling. Misschien vooral dat eerste zinnetje “Ik ga uit van het positieve”. Het helpt me zo enorm, bijna magisch, de wilskracht die eruit voort komt. Die zelfde zin heeft me de laatste paar jaar ook enorm geholpen. Natuurlijk ben je dan niet continue een blok positivisme. Maar je leert wel snel uit de dalen te komen. Het worden dalletjes..

Misschien is de affirmatie nog beter als ik de negatieve zin eruit haal. Want die hoef je niet steeds te herhalen. Ook haal ik eruit dat ik mijn omgeving en mijn leven wil overzien. Het is ook goed om dat los te laten. De ellementen van het weer, en zeker van de liefde, vind ik mooi. Dit is mijn affirmatie voor de komende tijd:

Ik ga uit van het positieve. Ik laat me dragen door de wind en warm me aan de zon. Ik voel liefde.

De bloem van mijn Clivia opent zoals meestal voordat haar steel volgroeid is.
Scroll to Top