Transgender Cupmaten

Als transgender vrouw van 47 is het heerlijk een soort pubertijd mee te maken. Alsnog; want zo spannend was mijn eerste pubertijd niet. Ik werd er niet extra vrolijk van ineens baardgroei te krijgen; ik liet het gebeuren. Maar nu beleef ik mijn pubertijd heel anders; ik ben geboeid door elke ontwikkeling. Ook de ontwikkeling van mijn borsten dus. En ik heb eindelijk een cupmaat!

Net als bij cis-vrouwen groeit de borst vanuit de tepels. Er groeit een schijfje onder de huid ter hoogte van elke de tepel en die breidt zich langzaam uit. Ook de tepels zelf worden wat groter. Die zitten bij transgender-vrouwen overigens meestal wat verder naar de zijkant. De groei vanuit oestrogeen behandeling zou meestal na een à twee jaar uitkomen op een maat tussen AA tot B. En natuurlijk zijn de borsten van de ene transgender-vrouw verschillend van elke andere transgender vrouw.

Rosalie Hammink – Ontluikend
Cupmaten

Cupmaten uitzoeken is best een ding. Tenminste zo leek het. Eerst de omtrek onder de borst opmeten (borstonderwijdte) en dan over de tepels (borstbovenwijdte). Het meetlint moet wel rechtzitten natuurlijk; dus gebruik de spiegel! En dan vergelijken in de tabellen die overal online staan. Die zijn vrijwel altijd gemaakt voor cis-vrouwen, en ook meestal vanaf cup A. Dus hieronder een tabel vanaf cupmaat AAAA!

Omdat ik de tabel zelf wilde uitbreiden zag ik hoe eenvoudig het is opgebouwd. De waarde die je krijgt als je de borstonderwijdte aftrekt van de borstbovenwijdte bepaalt de cupmaat. Als het verschil 5 cm is, dan heb je cup AAAA. En bij elke 2,5 cm meer ga je een stapje hoger. Bij mij is dat nu zonder protheses 100-95=5cm. Gisteren gemeten; ik heb nu eindelijk cup maat AAAA. Zodra mijn borstbovenwijdte op 102,5 cm zit heb ik cup AAA.

Sister Sizes

Wat ook erg handig kan zijn voor transgender-vrouwen, of voor vrouwen in het algemeen anyway, is sistersizes. Bij het uitzoeken van een bh ga je snel vastlopen met bijvoorbeeld 95AA. Ze noemen het ook de ‘diagonale maat’. Als je in de tabel hieronder kijkt zie je de diagonalen in dezelfde kleur. Dat is zo omdat de cups van de bh’s in die diagonale lijnen allemaal precies hetzelfde zijn. En in de verticale lijn is het lengte deel (zonder de cups) van de bh gelijk.

Het basis idee van sistersizes (hier meer uitleg):
Is de omvang van de bh te strak en zit je cup goed; kies dan een nummer nummer hoger en een cup lager. Bijvoorbeeld van 95A naar 100AA.
Is de omvang van de bh te los en zit je cup goed; kies dan een nummer lager en een cup hoger. Bijvoorbeeld van 95A naar 90B.
Is je omvang goed maar de cup te klein; ga dan alleen een cup hoger. Bijvoorbeeld 95A naar 95B.
Is je omvang goed maar de cup te groot; ga dan alleen een cup lager. Bijvoorbeeld 95A naar 95AA.

Hoger wiskundig raadsel

De belangrijkste reden voor transgender-vrouw om naar sistersizes te zoeken is dat ze van nature vaak een bredere borstonderwijdte (omvang hierboven) hebben dan cis-vrouwen. Een 95AA kom je niet vaak tegen in de gewone bh-shop. Maar maat 80C zie je veel vaker. En die pas ik ook. Maar toch is die sprong niet logisch! Mijn borstonderwijdte (omvang) is 95, en mijn bovenwijdte (met cup C protheses) was afgerond 105. Dus ik had 95AA nodig. Als ik nu een bh koop kies ik 80C. Ik ben allang vergeten hoe ik daar precies op kwam. Iets met sistersizes en proberen. Maar als ik nu kijk zitten beide maten in dezelfde diagonaal. Eigenlijk zou dat niet kloppen want de cup is hetzelfde dus zou de omvang 80C veel krapper moeten zijn dan 95AA. Als je naar de eerste tabel kijkt zie je dat de bovenwijdte bij 80C 97,5 cm is. Toch pas ik de bh. Het heeft vast met protheses te maken, en hoe een cup opgebouwd is. Ik ga er nog een keer mee puzzelen..
Tips zij welkom! Lijkt me leuk om een gelijke-maten-schema te maken, dat helemaal toegepast is op transgender-vrouwen.

Scroll to Top